ASB Security zorgt dankzij de inzet van speurhonden voor een innovatieve én flexibele dienstverlening

12 november 2021 – Felix Ferret

Dankzij het inzetten van speurhonden voor de inspectie van de luchtvrachtketen zorgt ASB Security voor innovatie en flexibele dienstverlening. “Speurhonden naar de vracht brengen levert alleen maar voordelen op: zowel naar de kwaliteit van de dienstverlening als naar veiligheid toe”, vertelt zaakvoerder Sander Neudt in MT aan Tafel.

ASB Security is een jong en dynamisch bedrijf. Het verhaal begon in 2018, met een team van vijf mensen dat inzet op flexibele dienstverlening. De activiteiten bestaan enerzijds uit op bewaking met honden en anderzijds ook het inzetten van explosievendetectie met honden. De aard van de activiteiten is vaak uiteenlopend: “Het grootste deel van onze klanten bevinden zich op de luchthavens om cargo veilig te verklaren alvorens deze aan boord gaat. Maar we zetten onze honden ook in op beurzen, evenementen, voetbalstadia om preventieve sweeps uit te voeren.”

– Sander Neudt, zaakvoerder ASB Security

Een team van vijf mensen dus, maar de belangrijkste teamleden zijn misschien wel die tien honden. Voor hen ligt de lat hoog. Sander Neudt: “We selecteren de honden volgens strenge criteria, en daarna volgt ook nog een intensieve opleiding, zowel individueel als met een begeleider.” Net dat laatste is van ontzettend belang: er moet een match bestaan tussen de hond en de begeleider. Zo niet zijn de honden moeilijk inzetbaar. ASB Security mag met recht en reden een innovatief bedrijf genoemd worden. Op dit moment zijn er in België slechts zeven ondernemingen die gecertificeerd zijn om luchtvracht te screenen door middel van speurhonden.

Het inzetten van honden voor veiligheidsopdrachten zorgt voor enkele belangrijke voordelen. Door het gebruik van honden kan cargo op een snelle en kwaliteitsvolle manier veilig worden verklaard. “Traditionele manieren van screening zijn niet alleen trager, maar ook nog eens veel gevoeliger voor menselijke fouten”, vertelt Neudt. Daarnaast laten de honden ook een flexibele dienstverlening toe. “Bij traditionele methodes moet de vracht naar scanners gebracht worden: een hele operatie, zowel naar arbeid als transport. Met de honden kunnen we naar de locatie van de vracht trekken.”

– Sander Neudt, zaakvoerder ASB Security

Flexibiliteit is dus het codewoord voor ABS Security. “Enkel zo kunnen we de best mogelijke service bieden aan onze klanten.” De meeste bewakingsfirma’s bieden hun diensten aan in vaste tijdsblokken waar ze niet kunnen van afwijken. “Wij werken naast vaste tijdsblokken ook op afroep. Klanten kunnen ons 24/7 contacteren om een hond ter plaatse te sturen, zodat de vracht tijdig op het vliegtuig kan.”

Of het nu gaat om explosievendetectie met honden, industriële bewaking, havenbewaking, werfbewaking of onthaal: veiligheid, flexibiliteit en kwaliteit zijn geborgen.

Meer informatie over ASB Security: www.asbsecurity.be